فهرست مطالب

نشریه مطالعات راهبردی جهان اسلام
سال بیست و دوم شماره 3 (پیاپی 87، پاییز 1400)

  • بهای روی جلد: 800,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1400/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • دکتر سید محمدرحیم عیوضی، علی نوازنی صفحه 5

    منطقه‌گرایی به‌مثابه حدفاصل ملی‌گرایی و جهان‌گرایی در عصر حاضر از اهمیت و جایگاهی ویژه برخوردار است؛ چنان که پس از عصر وستفالیایی، ملی‌گرایی به‌عنوان عنصر اصلی شناسایی دولت‌ها شناخته شد و در عصر تکنولوژی و ارتباطات، جهانی ‌شدن و وابستگی متقابل چنین نقشی را ایفا می‌کند. منطقه‌گرایی نوین که برگرفته از رویکرد‌های پست‌مدرنیستی و سازه‌انگارانه است، در تلاش برای تغییر توجهات و باورها در قبال منافع و مناطق تعیین‌کننده قدرت به‌شمار می‌آید. در دوره‌ای که قدرت مادی حرف اول را در مناسبات می‌زند، منطقه‌گرایی نوین در پی برجسته کردن ارزش‌ها و هنجارها و مولفه‌های برساخته‌انگارانه هویتی است تا از این دریچه امکان پررنگ کردن ارزش‌های فرامادی را فراهم سازد.
    بر این اساس سوال اصلی پژوهش حاضر این است که چگونه می‌توان محور مقاومت را به‌مثابه یک هویت منطقه‌ای اثرگذار دانست؟ در پاسخ به این سوال می‌توان گفت در منطقه‌گرایی نوین، ملاک انسجام و پیوند واحد‌های سیاسی، برخورداری از هویت اجتماعی و فرهنگی مشترک است که برای کشورهای عضو محور مقاومت امری مسجل به‌شمار می‌رود؛ از‌این‌رو فاصله جغرافیایی و فقدان مرز مشترک مانعی در تحقق چنین امری نیست. 
     برای بررسی سوال اصلی و فرضیه پژوهش از روش کیفی مبتنی بر تحلیل داده‌ها و برای جمع‌آوری داده‌ها از روش کتابخانه‌ای و اسنادی استفاده شده است.

    کلیدواژگان: محور مقاومت، محور سازش، انقلاب اسلامی ایران، هویت منطقه ای، فرصت ها، چالش ها
  • شعیب بهمن صفحه 33

    الگوهای امنیت، خواسته یا ناخواسته بر کشورهایی که از آنها استفاده می‌کنند، تاثیر می‌گذارند. برای مثال، کشورهایی که از الگوها و نظریه‌های امنیت مکتب لیبرالیسم استفاده کرده‌اند، ناخودآگاه روابط نزدیکی با کشورهای اروپایی و ایالات متحده آمریکا داشته‌اند. از سوی دیگر، کشورهایی که از نظریه‌های مکتب واقع‌گرایی استفاده کرده‌اند، افزایش توان نظامی و خودیاری را در دستورکار خود قرار داده‌اند. در این بین، جریان مقاومت که در سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در منطقه غرب آسیا شکل گرفته است، نگاه خاص خود را به امنیت دارد که تا حد زیادی با نظریه‌ها و رویکردهای غربی به این مفهوم متفاوت است؛ زیرا در حالی که در اکثر نظریه‌های غربی روابط بین‌الملل، امنیت بر پایه دولت‌ها شکل گرفته، محور مقاومت دارای دیدگاهی متمایز است و به امنیت، نگاهی مردم‌محور دارد؛ به نحوی که این نگاه به شکل‌گیری امنیت مردم‌پایه در منطقه کمک چشمگیری کرده است. اگرچه این دیدگاه در عرصه تحولات منطقه‌ای به‌خوبی نمایان شده، اما در حوزه مطالعات نظری هنوز مورد پردازش جدی قرار نگرفته است. بر این اساس، نوشتار حاضر تلاش دارد به ابعاد و زوایای مختلف امنیت مردم‌پایه، به‌عنوان مفهومی منبعث از مقاومت در منطقه غرب آسیا بپردازد.

    کلیدواژگان: امنیت، امنیت مردم پایه، مقاومت، محور مقاومت، غرب آسیا
  • محمد کمالی گوکی صفحه 55

    «محور مقاومت» به‌عنوان یک جریان قدرت در چند دهه اخیر عموما به‌صورت جنبش در کشورهای مختلف نقش‌آفرینی کرده است. حزب‌الله در لبنان، حماس در فلسطین، انصارالله در یمن، حشد الشعبی در عراق و... با آرمانی مشترک به مقابله با ظلم، استکبار و استعمار می‌پردازند. جریان‌های مقاومت که به‌صورت شبکه‌ای و حول ‌محور عقیده به یکدیگر وصل هستند با مسیله‌ای به نام «دولت ملی» مواجهند. در راستای تبیین این مسئله چندین سوال مطرح می‌شود: آیا زمینه برای تبدیل این جنبش‌ها به سطح دولت وجود دارد؟ در صورت وجود زمینه، چه مدل حکومتی مناسب‌تر است؟ در صورت رسیدن این جنبش‌ها به سطح دولت، چه فرصت‌ها و تهدیدهایی برای آینده محور مقاومت می‌توان متصور شد. در این مقاله، تنها مناسبات میان انصارالله و دولت یمن براساس روش سوات مورد تحلیل قرار می‌گیرد و نمونه‌های دیگر از جبهه مقاومت به مقالات دیگری موکول می‌شود.

    کلیدواژگان: مقاومت، دولت، انصارالله، یمن، دولت مقاومت
  • عماد اصلانی مناره بازاری صفحه 75

    بعد از بیداری اسلامی، ملت‌های منطقه برای بازگشت به هویت درونی خود تلاش کردند تا نقش بیشتری را در تعیین سرنوشت خود ایفا کنند. در این میان، مردم یمن نیز که می‌کوشیدند تا در برابر فساد و وابستگی دولت علی عبدالله صالح بایستند، به خیابان آمدند و توانستند با سرنگونی دولت، بخشی از اهداف خود را تحقق بخشند. حمله عربستان به یمن و آغاز جنگ باعث شد تا انصارالله و نیروهای مردمی به مقابله با عربستان بپردازند. وجود نیروهای سه‌گانه داخلی علیه یکدیگر، حمایت‌های خارجی، نظام اجتماعی یمن و تلاش برای سهم‌خواهی در آینده سیاسی این کشور باعث شد تا بحران عمیق‌تر شود. نگاه به آینده سیاسی یمن و آرایش بازیگران در پایان بحران این کشور سوالی است که این مقاله تلاش دارد به آن با رویکرد واقع‌گرایانه بپردازد. فرضیه مورد بررسی این است که «تقسیم قدرت با نظارت و دست برتر انصارالله» قابل پیش‌بینی است.

    کلیدواژگان: یمن، جنگ داخلی، عربستان سعودی، امارات، جمهوری اسلامی ایران
  • امیرحامد آزاد صفحه 101

    جنگ داخلی سوریه به انواعی از روابط نیابتی شکل داد که دربرگیرنده مجموعه‌ای از اهداف و ماموریت‌های همپوشان و در عین حال، متعارض مخالفان و هم‌پیمانان بود. بنابراین، روابط نیابتی در جنگ داخلی سوریه به یک مسئله پر چالش با ابعاد مختلف تبدیل شد که شناخت الگوهای برآمده از آن، مهم به نظر می‌رسد. براین اساس، مقاله پیش‌رو تلاش دارد به این سوالات پاسخ دهد که روند شکل‌گیری و توسعه روابط نیابتی در جنگ داخلی سوریه، از چه الگوهایی پیروی کرده و چه تاثیری در تحقق یا عدم تحقق اهداف طرفین مناقشه داشته است.
    این مقاله بر این فرضیه استوار است که الگوی روابط نیابتی نظام سوریه و حامیان آن، به‌دلیل برخورداری از شاخص حمایت ثانویه (اعزام نیروی نظامی مستقیم و پشتیبانی هوایی)، متفاوت از الگوی روابط نیابتی شورشیان سوریه و حامیان آنها بوده و شرایط عدم تحقق اهداف آنان را فراهم کرده است.
    در مقاله پیش رو تلاش شده است تا با استفاده از روش تجزیه و تحلیل روند تاریخی، الگوهای حاکم بر روابط نیابتی در جنگ داخلی سوریه یا الگوهای برآمده از آن استخراج شوند. هدف از این پژوهش، سنجش کارایی سیاست‌گذاری‌ها و نمایان ساختن مشکلات در حال ایجاد، پیرامون موضوع پژوهش است.

    کلیدواژگان: روابط نیابتی، حامی، نایب، پارتیزان، جنگ داخلی سوریه
  • بهرام زاهدی صفحه 129

    چه عامه مردم چه اهل اندیشه و دانشگاه عمدتا با برساخته‌ای رسانه‌ای از طالبان مواجه هستند؛ از‌این‌رو دستیابی به تصویری واقعی از وضعیت این جنبش، رسالتی مهم بر دوش متخصصان و کارشناسان حوزه افغانستان است. یکی از بهترین راه‌های دست یافتن به تصویری واقعی از طالبان مطالعه درباره جامعه‌شناسی این جنبش است؛ بنابراین در این تحقیق با بهره‌گیری از سخنان دقیق و مستند (و نه معروفات ژورنالیستی) و واقعیات میدانی، تلاشی برای بازشناسی طالبان صورت گرفته است.
     این پژوهش به روش توصیفی‌ تحلیلی و با گردآوری داده‌ها از طریق کتب معتبر، مجلات و رسانه‌های رسمی طالبان و نیز مصاحبه‌های تخصصی با بزرگان افغانستان‌شناس انجام شده است.
    یافته‌ها و نتایج این تحقیق نشان می‌دهد که از منظر اجتماعی و نیروی انسانی، گروه طالبان در ابتدای دهه 70 شمسی یا 90 میلادی از دل چند سازمان جهادی دهه پیش از آن در منطقه جنوبی کشور (لوی قندهار شامل قندهار، فراه، هلمند، ارزگان و بخش‌هایی از نیمروز و زابل) به‌ویژه گروه «حرکت انقلاب اسلامی افغانستان» شاخه محمدنبی محمدی به‌وجود آمد و بیش از هر چیز مولود بافت اجتماعی‌ تاریخی‌ جهادی آن منطقه بود. با آغاز حرکت طالبان در جنوب با شعار احیای ارزش‌های سال‌های جهاد و تشکیل حکومت اسلامی، شاخه مولوی نصرالله منصور حرکت انقلاب اسلامی و سپس شاخه یونس خالص حزب اسلامی در شرق به آن پیوستند؛ از‌این‌رو نیروی انسانی این حرکت به‌سرعت افزایش یافت. طی سه دهه گذشته تعداد زیادی (و نه اندک) از اقوام تاجیک و ازبک و نیز اقوام خرد نظیر ایماق، پشه‌ای و... ذیل گفتمان اسلام‌گرایی، سنت‌گرایی و اشغالگرستیزی به طالبان پیوستند؛ با این حال ستون فقرات طالبان را قوم پشتون به‌عنوان قومی که اکثریت نسبی را در افغانستان دارد، تشکیل می‌دهد. به همین علت ضروری است در یک تحقیق جامعه‌شناسانه، به‌صورت علمی، آداب و سنن و اسطوره‌های پشتون‌ها بررسی شود؛ زیرا آداب و سنن پشتون موسوم به «پشتون‌والی» نقشی مهم در فرآیند جامعه‌پذیری اعضای این جامعه دارد.

    کلیدواژگان: طالبان، افغانستان، پشتون، پشتون والی، قومیت، زبان فارسی، سنت
  • امیرحسین عسکری صفحه 151

    پاندمی کرونا یکی از پدیده‌های مهم حال حاضر جهان شناخته می‌شود که همه ابعاد زندگی بشر را تحت تاثیر قرار داده است. این پاندمی علاوه بر اینکه مسایل مربوط به بهداشت و سلامت را در کانون توجه اندیشمندان قرار داده، از منظر سیاسی، اقتصادی و اجتماعی نیز پیامدهای متعدد و متفاوتی داشته که در حوزه‌های مختلف، دولت‌ها را در معرض فشار قرار داده‌ است. قدرت‌های جهانی نیز به‌رغم برخورداری از امکانات و توانایی‌های بسیار، نتوانسته‌اند خود را از پیامدهای کووید 19 مصون نگه دارند. آمریکا که پس از پایان جنگ سرد و فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، خود را به‌عنوان یگانه هژمون در نظام بین‌الملل مطرح کرده، تحت تاثیر پیامدهای کووید 19 قرار گرفته است. بر این اساس، هدف این پژوهش بررسی پیامدهای کووید 19 برای آمریکا در سه حوزه سیاست، جامعه و اقتصاد است. سوال اصلی پژوهش این است که کووید 19 چه پیامدهایی برای آمریکا از لحاظ سیاسی، اقتصادی و اجتماعی داشته است؟ فرضیه پژوهش این است که پاندمی کرونا موجب آشکار شدن چالش‌های آمریکا در سه حوزه مذکور شده است. روش گردآوری داده‌ها در این پژوهش از نوع اسنادی کتابخانه‌ای و روش تحقیق نیز از نوع توصیفی ‌ تحلیلی است.

    کلیدواژگان: کرونا، آمریکا، سیاست، اقتصاد، جامعه
  • صفحه 179
|
  • Seyyed Mohammad Rahim Eyvazi, Ali Navazani Page 5

    Regionalism has a special importance and place as a gap between nationalism and globalism in the present age; As in the Westphalian era, nationalism was recognized as a key element in the identification of states, and in the age of technology and communication, globalization and interdependence play such a role. The new regionalism, which is derived from postmodernist and constructivist approaches, is seen as an attempt to change attitudes and beliefs towards the interests and areas that determine power. In an era in which material power is paramount in relations, modern regionalism seeks to highlight the values ​​and norms and constructive components of identity in order to highlight transcendental values ​​through this lens.
    Accordingly, the main question of the present study is how the axis of resistance can be considered as an influential regional identity? In answer to this question, it can be said that in modern regionalism, the criterion for the cohesion and connection of political units is the existence of a common social and cultural identity, which is a matter for the states as the members of the resistance; Therefore, geographical distance and the lack of a common border do not prevent this from happening. To investigate the main question and research hypothesis, a qualitative method based on data analysis has been used and to collect data, library and documentary methods have been used.

    Keywords: Axis of Resistance, Axis of Compromise, Islamic Revolution of Iran, Regional Identity, Opportunities, Challenges
  • Shouib Bahman Page 33

    Security patterns, willingly or unwillingly, affect the countries that use them. For example, countries that have used the models and theories of the liberal school of security have subconsciously had close relations with European countries and the United States. On the other hand, countries that have used the theories of the realist school have put increasing military capability and self-help on their agenda. Meanwhile, the current of resistance that has formed in the years after the victory of the Islamic Revolution of Iran in the West Asian region has its own view of security, which is very different from Western theories and approaches to this concept; Because while in most Western theories of international relations, security is based on states; The Axis of Resistance has a distinct perspective and a people- based view of security; In a way, this view has contributed significantly to the formation of people- based security in the region. Although this view is well reflected in the field of regional developments, it has not yet been seriously processed in the field of theoretical studies. Accordingly, the present paper attempts to address the various dimensions and angles of people-based security as a concept derived from resistance in the West Asian region.

    Keywords: Security, People-Based Security, Resistance, Axis of Resistance, West Asia
  • Mohammad Kamali Goki Page 55

    The "axis of resistance" as a current of power, in recent decades has generally acted as a movement in various countries. Hezbollah in Lebanon, Hamas in Palestine, Ansarullah in Yemen, the Hash-Alshabi in Iraq, etc. are fighting oppression, arrogance and colonialism with a common goal. The currents of resistance, which are interconnected as a network and around an axis of belief, face a problem called "national government". In order to explain this issue, several questions arise: Is there a chance for turning these movements into government level? If so, what model of government is more appropriate? If these movements reach the state level, what opportunities and threats can be imagined for the future of the resistance axis? In this article, only the relations between Ansarullah and the Yemeni government are analyzed according to the SWOT method, and other examples from the resistance front are postponed to other articles.

    Keywords: Resistance, government, Ansarullah, Yemen, government of resistance
  • Emad Aslani Bazaar Minaret Page 75

    After the Islamic Awakening, the nations of the region sought to return to their inner identities in order to play a greater role in determining their own destiny. Meanwhile, the Yemeni people, who tried to stand against the corruption and dependence of the government of Ali Abdullah Saleh, took to the streets and were able to achieve some of their goals by overthrowing the government. The Saudi invasion of Yemen and the start of the war caused Ansarullah and the popular forces to confront Saudi Arabia. The existence of three internal forces against each other, foreign support, the Yemeni social system and the attempt to contribute to the political future of the country, deepened the crisis. Looking at the political future of Yemen and the arrangement of actors at the end of the crisis in this country is a question that this article tries to answer with a realistic approach. The hypothesis examined in this article is that "the division of power under the supervision and superior hand of Ansarullah" is predictable.

    Keywords: Yemen, Civil War, Saudi Arabia, UAE, Islamic Republic of
  • Amir Hamed Azad Page 101

    The Syrian civil war formed a variety of proxy relations that included a set of overlapping goals and missions, as well as conflicting opposition and allies. Thus, proxy relations in the Syrian civil war became a challenging issue by various dimensions, and it is important to recognize the patterns that emerge from it. Accordingly, the present article seeks to answer the questions of what patterns the process of formation and development of proxy relations in the Syrian civil war has followed and what effect it has had on the realization or non-realization of the goals of the conflicting parties.
    This article is based on the hypothesis that the pattern of proxy relations between the Syrian regime and its supporters, due to the secondary support index (direct military deployment and air support) is different from the pattern of proxy relations between the Syrian rebels and has provided their supporters and the conditions for not achieving their goals..
    In this article, an attempt has been made to extract the patterns governing proxy relations in the Syrian civil war, or the patterns derived from it, by using the method of historical trend analysis. The purpose of this study is to measure the effectiveness of policies and highlight the emerging problems around the research topic.

    Keywords: Proxy relations, supporter, deputy, partisan, Syrian civil war
  • Bahram Zahedi Page 129

    The general public, intellectuals and academics are mostly confronted with a media-portrayed image of the Taliban; therefore, achieving a true picture of the situation of this movement is an important mission for experts in the field of Afghanistan. One of the best ways to get a true picture of the Taliban is to study the movement's sociology; therefore, in this research, an attempt has been made to identify the Taliban by using accurate and documented statements (and not journalistic information) and field facts.
     This research has been done by descriptive-analytical method and by collecting data through authoritative books, magazines and official media of the Taliban as well as specialized interviews with Afghan scholars. The results of this study show that from a social and manpower perspective, the Taliban group emerged in the early 1970s or 1990s and was, above all, the product of the social, historical and jihadist structure of the region. With the beginning of the Taliban movement, the Maulvi Nasrullah Mansour branch of the Islamic Revolution and then the Younis Khalis branch of the Islamic Party in the East, joined it; Hence the manpower of this movement increased rapidly. Over the past three decades, a large number (not a small number) of Tajiks, Uzbeks, and minorities such as Aimaq, Mosquito, etc. have joined the Taliban; however, the backbone of the Taliban is the Pashtun ethnic group, which has a relative majority in Afghanistan. For this reason, it was necessary to study the customs, traditions and myths of the Pashtuns; Because Pashtun customs and traditions called "Pashtunwali" play an important role in the process of socialization of members of this community.

    Keywords: Taliban, Afghanistan, Pashtun, Pashtunwali, ethnicity, Persian language, tradition
  • AmirHoseyn Asqari Page 151

    Corona is one of the most important phenomena in the world today that has affected all aspects of human life. In addition to focusing on health issues, the disease has had a variety of political, economic and social consequences that have put pressure on governments in various fields. The world powers, despite having many possibilities and capabilities, have not been able to protect themselves from the consequences of Quid 19. The United States, which established itself as the sole hegemon in the international system after the end of the Cold War and the collapse of the Soviet Union, has been affected by the consequences of Covid 19. Accordingly, the purpose of this study is to examine the implications of Quid 19 for the United States in the three areas of politics, society, and economics. The main question of the research is what are the political, economic and social consequences of Covid 19 for the United States? The research hypothesis is that Corona has exposed US challenges in these three areas. The data collection method in this research is documentary-library and the research method is descriptive-analytical.

    Keywords: Corona, America, politics, economics, society